CZECH HOME s.r.o.

 


 

Tsjechie : Streken

Tsjechie : West-Bohemen

 

Op slechts tien uur rijden, vlak na de Duits-Tsjechische grens van Nederland vindt u een vakantiegebied dat u alles te bieden heeft. Uitgestippelde wandelroutes, schilderachtige dorpjes, historische kastelen en geneeskrachtige bronnen. In West-Bohemen vindt u een hoge concentratie van uiteenlopende toeristische en culturele bezienswaardigheden. Het is ook het gebied waar u kunt genieten van één van de vele thermale, geneeskrachtige baden en bronnen. Ook de natuur van West-Bohemen is adembenemend. In het natuurgebied vindt u prachtige loofbossen en schitterende meren.

Ook wat cultuur betreft zit u goed in West-Bohemen. Er is een cultureel centrum dat dateert uit de vorige eeuw. Er is een theater, een groot aantal kunstgalerieën en een museum voor glas en porselein. Er worden ook diverse festiviteiten georganiseerd zoals het internationale filmfestival, het grote Dvorak-Muziek festival en het jazzfestival. Er zijn winkelmogelijkheden genoeg in dit plaatsje.

Er zijn tal van souvenirwinkeltjes en exclusieve zaken. Ook bekend zijn de vliegcursussen die gevolgd kunnen worden in Karlovy Vary. Maar tevens voor golfliefhebbers is dit kuuroord een ideale bestemming. In de omgeving is een 18 holes golfbaan, prachtig gelegen en bijna altijd zeer rustig. Deze prachtige stad is ook bekend om de kruidenlikeur Becherovka, een typisch Tsjechisch drankje. Het Karlsbaden bier en de heerlijke dunne wafels zijn ook afkomstig uit deze plaats.

Boheemse Woud

Het Boheemse woud verkeert in uitstekende conditie doordat het jaren lang verboden gebied is geweest. Er zijn talloze, uitgestippelde wandelroutes te vinden, dus voor de wandelliefhebbers is het een waar paradijs. In West-Bohemen zijn ook veel kuuroorden gevestigd die beslist de moeite waard zijn om te bezoeken. In de heuvelachtige en bosrijke omgeving van de kuurplaatsen zijn ook goed gemarkeerde wandelwegen voor patiënten en gewone toeristen uitgezet, die leiden langs diverse bronnen in de bossen. De kuuroorden van West-Bohemen worden al eeuwenlang bezocht door mensen die verschillende soorten van genezing zoeken.

Kuuroorden

Het grootste kuuroord van Tsjechie is Karlovy Vary. Met sanatoria, pensions en hotels is het erg aantrekkelijk voor toeristen. Het is een schilderachtig, beroemd kuuroord wat jaarlijks druk bezocht wordt. De indrukwekkende witte badpaviljoenen en de galerij zijn schitterend. Karlovy Vary is gelegen aan de rivier Tepla, waar het bronwater soms wel meer dan 70 graden is. U kunt in dit levendige plaatsje heerlijk op een terrasje zitten of eten in een van de vele gezellige restaurantjes.

Een ander indrukwekkend en bekend kuuroord is Marianske Lazne. Het eerste sanatorium werd opgericht in 1805 en de koolzuurbronnen maakten de stad al snel beroemd. Het heeft een cultureel centrum met prachtige concertzalen waar jaarlijks het Chopin festival wordt gehouden. De bosrijke omgeving en fraai aangelegde parken zijn ideaal voor genezing, herstel of om gewoon lekker te wandelen. Vlakbij Marianske Lazne ligt het klooster Tepla met zijn bekende bibliotheek.

Het pittoreske kleine kuuroord Konstantinovy Lazne is ook een trekpleister. Natuurliefhebbers komen hier ruim aan hun trekken in de bosrijke omgeving waar herten, reeën, everzwijnen en zangvogels leven.

Behalve het rijke culturele aanbod van kuuroorden, kan in deze streek actief deelgenomen worden aan allerlei soorten van sport zoals tennissen, golfen en paardrijden. In het westen van Tsjechië ligt het prachtige Ertsgebergte. De hoogvlakten en lichte hellingen in dit gebergte zijn uitermate geschikt om heerlijke fiets- en wandeltochten te maken. Boven Jachymov reiken de bergtoppen tot over de 1.200 m .

Domazlice

Een gebied dat ook erg in trek is, grenst aan het Boheemse woud en de Duitse grens, is de omgeving van Domazlice, thuisland van de Chodden. Dit volk werd ook wel de Boheemse Schotten genoemd, moedig en trots. Hun muziekinstrument heeft erg veel weg van de Schotse doedelzak. In de stad Domazlice worden jaarlijks in augustus de Chodse feesten georganiseerd met oude volksgebruiken. Tijdens deze feesten kunt u genieten van een traditioneel bereide koek en luisteren naar de oude, oorspronkelijke muziek.

Plzen

Onder de bierliefhebbers is de stad Plzen uiteraard bekend. Het woord pilsje is afgeleid van het bier van de beroemde brouwerijen die er in de stad te vinden zijn. Bier is de nationale drank van de Tsjechen; zij drinken bier bij vrijwel iedere warme maaltijd. De bekende biermerken zoals Pilsner Urquell en Budweisbier zijn volop verkrijgbaar. Een glas bier koopt u voor gemiddeld 0,50 Euro!

Tussen Plzen en Karlovy Vary ligt Rabstejn. Er is hier een Barok slot, een Gotisch kasteel uit de 13e eeuw en een voormalig Cisterciënzer klooster te bezichtigen.

Kladruby

Ten westen van Plzen kunt u het stadje Kladruby bezoeken. In 1572 wees keizer Maximiliaan II het plaatsje Kladruby aan als plaats waar statige koetspaarden gefokt moesten worden. Er werden zwarte paarden gefokt om de  koetsen te trekken en witte om op te rijden. De paarden, Kladrubers, zijn het oudste geregistreerde ras ter wereld. Noemenswaardige kastelen om een bezoekje te brengen zijn gevestigd in Becov, Kynzvart, Klasterec nad Ohri en Krasny Dvur.

Het Benedictijnenklooster van Kladruby is één van de oudste Tsjechische kloosters. Het is gesticht in 1115. In 1712-1726 is het herbouwd door de Italiaanse architect Santini die het een barok-gotisch uiterlijk gaf dat nergens buiten de Bohemen te zien was. Santini heeft de torens van de kerk laten slopen en heeft ze door een hoge koepel afgesloten met een lantaarn met een gouden vorstenkroon. Deze symbliseert de stichter van de kerk: Premysliden vorst Vladislav I, die in de kerk begraven ligt. De Onze Lieve Vrouwe kerk is in 1726 afgebouwd.

Het klooster heeft een belangrijke rol gehad tijdens de laatste dagen van de aartsbisschoppelijke vicaris Jan van Pomuk. Hij werd later, in de 18e eeuw, als Johannes Nepomuk tot heilige verklaard. Zijn beeldjes versieren vandaag praktisch iedere dorpsbrug in Tsjechie. In het klooster is een expositie te zien over de geschiedenis van de benedictijnen, beeldhouwerk van Matthias Bernard Braun en een vroeg-gotische Madonna van Kladruby. In het kloosterkerk kunt u naar concerten luisteren.

Terug