CZECH HOME s.r.o.

 


 

Tsjechie : Streken

Tsjechie : Sumava

 

Sumava, het grootste berggebied dat langs de zuidwestelijke grens van Tsjechie loopt, is het grootste natuurgebied van heel Centraal-Europa. De enorme ongerepte bossen strekken zich uit over een lengte van wel 125 kilometer . In Sumava komt u bijzonder veel water tegen. Dit zijn sporen die de ijstijd hier heeft achtergelaten. Zo zijn er vijf natuurlijke gletsjermeren waarvan de belangrijkste Cerne en Gertovo Jezero zijn. Ook het bekende Lipnomeer kunt u vinden in dit gebied.

In Sumava ontspringt ook een reeks rivieren waaronder de Moldau en veel veengebieden die u tegenkomt zijn toegankelijk voor bezoekers. In Sumava is het mogelijk hele dagen rond te dwalen zonder ook maar iets van onze moderne beschaving tegen te komen. Oeroude bomen en mysterieuze meertjes zijn het enige wat u ziet. Door de jacht is er veel wild verloren gegaan, maar er wordt hard aan herstel gewerkt. Zo is bijvoorbeeld het hert opnieuw uitgezet. Ook vindt u door het hele gebied heen wilde bloemen.

De streek Sumava behoort tegenwoordig tot het nationale park dat in 1991 werd opgericht. In het hele gebied kunt u wandelen over de duidelijk aangegeven paden. U vindt in Sumava ook talloze historische stadjes zoals Prachitice, Klatovy en Susice.

Wintersport

Het Sumavagebergte heeft een afwisselend relief waardoor het geschikt is voor bijna alle vormen van wintersport. Er zijn verschillende ski -en snowboardscholen te vinden en er is de mogelijkheid voor snowkiting, een nieuwe sport. Snowkiting is een combinatie van windsurfen, schaatsen en vliegen. U kunt er op het Lipnomeer kennis mee maken. Er is in Sumava ook een groot aantal ski en langlaufroutes met verschillende moeilijkheidsgraden. Er zijn ruimschoots kabelbanen, skiliften, hotels, restaurants en uitgaansmogelijkheden aanwezig. Het gebied is goed te bereiken met de auto of met de trein. Dit tezamen maakt Sumava tot een van de meest geschikte wintersportgebieden van Tsjechie.

In het centrale deel van Sumava ligt Zadov-Churanov, een van de grootste wintersportcentra van Sumava. De toppen van de bergen in het gebied zijn allemaal ongeveer even hoog en de pistes zijn niet moeilijk. Het gebied is daarom erg geschikt voor familievakanties. De pistes worden dagelijks geprepareerd.

In het zuidpunt van Sumava ligt Kramolin. Dit skigebied beschikt over verschillende pistes en skiliften. Onderaan de berg vindt u de makkelijkste pistes, en meer naar boven bevinden zich pistes voor gevorderde skiers. Er is een kinderpark voor de allerjongsten en een redelijk uitgebreid funpark voor snowboarders. De pistes worden dagelijks geprepareerd en voor skilessen kunt u terecht in de plaatselijke skischool. Het gebied ligt niet ver van het Lipnomeer. Veel toeristen boeken daarom een accommodatie langs de oevers van het meer en maken gebruik van het hele wintersportgebied dat daar op steenworp afstand vanaf ligt.

In het westelijke gedeelte van Sumava, aan de Duitse grens, ligt Spicak. Hier kunt u zowel als beginner of als gevorderde skier terecht. De pistes worden dagelijks geprepareerd. Het wintersportcentrum biedt u ook de mogelijkheid om 's nachts te skieen, wanneer u aan alleen overdag niet genoeg hebt...

Sumava is een zeer gevarieerd natuurgebied waar u met de hele familie een fantastische vakantie zult hebben. Wandelen, varen, skiën of sleeën. Sumava heeft het allemaal.

Terug