CZECH HOME s.r.o.

 


 

Tsjechie : Streken

Tsjechie : Hooglanden (Vysocina)

 

De Hooglanden, in het Tsjechisch Vysocina genoemd, is een dun bevolkt gebied. U vindt er een rustig landschap op de grens tussen Bohemen en Moravie. Tot nu toe is er nog geen massatoerisme in deze streek te vinden. Toeristen en liefhebbers van ongerepte natuur en culturele bezienswaardigheden kunnen hier hun hart ophalen. U treft er heuvels en kleine bergen ( 500 m tot 830 m ), grote bossen, meren en rivieren.

In Vysocina ontspringt een hele reeks rivieren, waarvan sommige aantrekkelijke dalen vormen. De traditionele vroomheid van de inwoners van Vysocina komt tot uiting in het aantal dorpskerken, kapellen en crucifixen. Veel kloosters (Kostelni Vydri, Nova Rise en Zeliv) zijn centra van kerkelijke activiteiten. Dit hele gebied, met al zijn schatten aan cultuur en natuur is het meer dan waard om een bezoek te brengen.

Havlickuv Brod

In het noorden van het Hoogland ligt de stad Havlickuv Brod. Vroeger werd hier zilver gedolven door Duitse immigranten. De naam van de stad, toen nog Nemecky Brod (Duits Brood) was erg toepasselijk. In 1945 kreeg de stad haar huidige naam. Het was een eerbetoon aan de schrijver Karel Hovlicek Borovsky. Tegenwoordig kunt u zijn huis bezichtigen dat is ingericht als museum. In het centrum vande stad staat een 13e-eeuwse kathedraal. Een aanrader is de Maria-Hemelvaartkerk. Hier kunt u een klok bekijken die in 1300 werd gegoten. Het is de oudste klok van Tsjechie.

Zdar nad Sazavou

In het noordoosten van het Hoogland ligt de stad Zdar nad Sazavou. De geschiedenis van deze stad  gaat terug tot in de 13e eeuw. Er werd een klooster opgericht waarin wezen werden ondergebracht en verzorgd. Het klooster is in de 18e eeuw omgebouwd tot een kasteel. U vindt in deze stad een winterstadion en een overdekt zwembad. 

Voor watersportliefhebbers ligt er in dit gebied een groot meer, Velke Darko, waar alle mogelijke watersporten te beoefenen zijn.

Trebic

Het zuidoosten van de Hooglanden wordt gedomineerd door de stad Trebic. Hier werd in de 12e eeuw een klooster gebouwd. In de binnenstad vindt u een prachtige kerk met de grootste torenklok van heel Tsjechie. Verder zijn in deze stad veel mooie plekken en monumenten te bezoeken. Het zuidoosten van het Hoogland is weggelegd voor wandelaars en bewonderaars van de puurheid van de Hooglandse natuur.

 

 

Terug