CZECH HOME s.r.o.

 


 

Tsjechie : Streken

Tsjechie : Centraal-Moravie

 

De twee meest opvallende steden van Centraal-Moravie zijn Olomouc en Kromeriz. Beide bieden u verscheidene historische schatten. Olomouc is de barokke hoofdstad van Moravie. Al vanaf de Middeleeuwen was deze stad erg belangrijk. U vindt er een prachtig stadsplein en de drievuldigheidszuil, een moderne klok in het midden van de stad. In Olomouc is de barokke zuil een absolute aanrader om te bekijken. Deze zuil staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Kromeriz is door de bisschoppen van Olomouc verkregen in 1110. De tuinen van het kasteel van Kromeriz horen tot de belangrijkste monumenten van de tuinarchitectuur in Europa. Vanaf 1998 staan ze ingeschreven op de Lijst van het wereld cultuur- en natuurfonds van de UNESCO, samen met het kasteelareaal. In Kromeriz is het bekijken van het Bisschoppelijke Kasteel met de twee unieke tuinen een must.

Enkele andere kastelen die ook zeker interessant zijn, zijn Bouzov, Helfstyn en Sternberk. Bouzov vindt u 30 kilometer ten noordwesten van de stad Olomouc. Het 14e-eeuwse kasteel ligt temidden van dichte bossen en doet sprookjesachtig aan. Niet voor niets wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het kasteel en de omgeving voor het verfilmen van sprookjes. Vooral de keuken van het kasteel is erg bijzonder. Ingericht met originele meubels is het leuk deze te bekijken. Het kasteel in in de zomermaanden elke dag open, behalve op maandag.

Het kasteel van Sternberk is een imposante burcht gesticht door de familie Sternberk in de 13e eeuw. Het kasteel is geleidelijk uitgebreid, renaissancistisch vebouwd en aangepast in de barokstijl. Na de Pruisisch-Oostenrijkse oorlogen is het geheel vernieuwd door de Liechtensteins in de stijl van het romantische historisme. U kunt hier een park, historische interieurs met kostbare inrichting en collecties, restanten van gotische schilderingen en een collectie van gotische kunst bekijken. U treft hier ook een museum van klokken aan.

Het landschap van Centraal-Moravie biedt u bij uitstek de gelegenheid voor recreatie in en op het water. Ook kunt u in dit gebied heerlijk wandelen of een ontspannen fietstochtje maken.

 

Terug