CZECH HOME s.r.o.

 


 

Tsjechie : Streken

Tsjechie : Boheems Paradijs (Cesky raj)

 

Het Boheems Paradijs, in het Tsjechisch Cesky raj genoemd heeft een uniek en nergens mee te vergelijken landschap en ligt in het Noordoosten van de Bohemen. Het gebied strekt zich uit vanaf de rand van het Reuzengebergte tot aan de streek van Centraal-Bohemen. De adembenemende en overgetelijke landschappen kunnen in elk seizoen van het jaar aanschouwd worden. Het gebied is in de zomer geschikt voor wandelaars, fietsers, bergbeklimmers en watersporten en in de winter geschikt voor langlaufen.

Het gebied tussen de steden Turnov en Jicin is de beste startpunt voor een bezoek aan het Boheems Paradijs. Het is een gebied vol grote kastelen die allemaal over bijzondere verzamelingen beschikken. Van wapens, trofeeën, gobelins, meubels, glas, porselein, tot exposities van schilderijen en beeldhouwwerk. Niet alleen de schatten van de kastelen zijn prachtig, ook de natuur is schitterend. De grillige rotsformaties op het oorspronkelijke zandsteenplateau zijn opgedeeld door diepe dalen. Op vele plaatsen zijn hele zandsteensteden ontstaan. U vindt er rotstorens, naaldformaties en brede blokken met vele wandelpaden voor bezoekers. De rotssteden zijn een bijzondere bezienswaardigheid. De diepe, smalle gangen en holtes zijn mysterieus en een beleving om te bezoeken.

Prachovske rotsen

Wanneer u de omgeving verkent, moet u zeker de Prachovské-rotsformaties bezoeken. De Prachovské rotsen zijn een voorbeeld van een prachtig klimgebied waar elke bergbeklimmer zich helemaal kan uitleven. De rechtopstaande rotsen en stenen wisselen elkaar af met kleine meertjes en dalletjes. U vindt er kronkelende wandelpaden waar u de hele dag kunt ronddwalen. Door de grillige rotsstructuren heen zijn drie wandelroutes aangelegd. In deze streek zijn ook veel ruïnes te vinden waarvan de beroemdste Trosky is. De burcht bevindt zich 13 kilometer ten noordwesten van Jicin, op twee kegelvormige toppen. De twee torens worden "Panna" (de maagd) en "Baba" (de oude vrouw) genoemd. De burcht is in heel de streek goed te zien.

Kozakov berg

Net ten Noordoosten van Turnov ligt de berg Kozákov. Deze berg is  met 744m de hoogste van het Boheems Paradijs. De berg is bekend als vindplaats van de edelstenen. Op de top staat een nieuwe uitkijktoren waar u van een prachtig uitzicht kunt genieten. De sportievere bezoeker kan de loodrechte hellingen van de zandsteenrotsen beklimmen. Kleine meertjes en ruïnes van kastelen geven een betoverende sfeer aan het landschap.

Terug